Home / Zabava / 9 Zdravstvene blagodati juhe od rajčice

9 Zdravstvene blagodati juhe od rajčice

Rajčica je prepuna vitamina, minerala, antioksidansa i biljnih spojeva koji nude širok spektar zdravstvenih blagodati.

Istraživanja čak sugeriraju da ove hranjive tvari mogu zaštititi od više bolesti, uključujući bolesti srca i rak (1Trusted Source).

Stoga je uživanje u juhi od rajčice možda slasan način da najbolje iskoristite zdravstvene prednosti rajčice. Možete uživati ​​u bogatoj, toploj zdjelici juhe za vrijeme džempera ili osvježavajućem gazpachou ljeti.

Evo 9 znanstveno utemeljenih blagodati juhe od rajčice.
Cameron Whitman / Stocksy United
1. Vrlo hranjivo

Rajčica (Solanum lycopersicum) ima relativno malo kalorija, ali je prepuna hranjivih sastojaka i korisnih biljnih spojeva.

Evo hranjivog profila jedne velike (182 grama) sirove rajčice (2Pouzdani izvor):

Kalorije: 33
Ugljikohidrati: 7 grama
Vlakna: 2 grama
Proteini: 1,6 grama
Masti: 0,4 grama
Vitamin C: 28% dnevne vrijednosti (DV)
Vitamin K: 12% DV
Vitamin A: 8% DV
Kalij: 9% DV

Rajčica je također bogata karotenoidima – naime likopenom – pružajući oko 80% DV-a za likopen (3Pouzdani izvor).

Likopen je pigment koji rajčici daje karakterističnu svijetlocrvenu boju. Također može biti odgovoran za mnoge njihove zdravstvene dobrobiti, s obzirom na njegov potencijalni preventivni učinak na razne kronične bolesti (4 Pouzdani izvor, 5 Pouzdani izvor).

Zanimljivo je da istraživanja sugeriraju da tijelo bolje apsorbira likopen kad se kuha. Toplina može povećati njegovu bioraspoloživost ili brzinu apsorpcije.

Budući da se juha od rajčice priprema s kuhanom rajčicom, ona je izvrstan izvor ovog spoja (3Pouzdani izvor).

2. Bogat antioksidansima

Antioksidanti su spojevi koji pomažu neutralizirati štetne učinke oksidacijskog stresa. To se događa kada se u tijelu nakupljaju molekule koje oštećuju stanice zvane slobodni radikali (6Pouzdani izvor).

Juha od rajčice izvrstan je izvor antioksidansa, uključujući likopen, flavonoide i vitamine C i E, između ostalog (3, 7).

Konzumacija antioksidansa povezana je s manjim rizikom od raka i bolesti povezanih s upalom, poput pretilosti i bolesti srca (3, 9, 9).

Uz to, istraživanje je pokazalo da antioksidativno djelovanje vitamina C i flavonoida može pomoći u zaštiti protiv dijabetesa tipa 2, bolesti srca i bolesti mozga (3, 10, 11).

Vitamin E pomaže pojačati antioksidativne učinke vitamina C (12 Pouzdani izvor) Pouzdani izvor.

3. Može imati svojstva za borbu protiv raka

Rajčica je široko proučavana zbog svojih svojstava u borbi protiv raka zbog visokog sadržaja likopena. Mogu biti posebno učinkoviti protiv raka prostate i dojke.

Rak prostate je peti vodeći uzrok smrtnih slučajeva povezanih s rakom u svijetu, a drugi je među dijagnosticiranim karcinomom kod muškaraca (13, 14).

Višestruke studije otkrile su izravnu povezanost između visokog unosa likopena, posebno iz kuhane rajčice, i smanjenog rizika od raka prostate (13, 14, 15, 16).

Istraživanja sugeriraju da likopen može inducirati smrt stanica raka. Također može usporiti rast tumora u procesu koji se naziva anti-angiogeneza (8 Pouzdani izvor, 17 Pouzdani izvor, 19 Pouzdani izvor).

Konzumacija viših razina karotenoida povezana je s smanjenjem rizika od raka dojke do 28%. Ti karotenoidi uključuju alfa karoten, beta karoten i likopen (20 Pouzdani izvor, 21 Pouzdani izvor, 22 Pouzdani izvor, 23 Pouzdani izvor).

Iako su ovi rezultati obećavajući, dokazi sugeriraju da likopen nije dovoljno moćan da bi ga ljudi mogli koristiti kao lijek protiv raka (3 Pouzdani izvor).

Istraživanja pokazuju da antioksidativni kapacitet likopena također može ometati kemoterapiju i terapiju zračenjem (9Pouzdani izvor).

Sažetak

Likopen i drugi karotenoidi prisutni u juhi od rajčice mogu smanjiti rizik od raka prostate i dojke. Čini se da kuhane rajčice imaju snažniji učinak od sirovih rajčica.

4. Promovira zdravu kožu i vid

Uživanje u zdjelici juhe od rajčice također može koristiti vašim očima i koži.

Što se tiče zdravlja kože, beta karoten i likopen mogu vas zaštititi od opeklina upijajući ultraljubičasto (UV) svjetlo kako bi se povećala obrana kože od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem (24, 25, 26, 27, 27).

Na primjer, istraživači u jednoj studiji dali su 149 zdravih odraslih dodatak koji sadrži 15 mg likopena, 0,8 mg beta karotena i nekoliko dodatnih antioksidansa.

Studija je otkrila da je dodatak značajno zaštitio kožu sudionika od UV oštećenja (28 Pouzdani izvor).

Međutim, iako istraživanje sugerira da ovo ima neke prednosti za vašu kožu, to ne znači da biste trebali mijenjati svoju redovitu rutinu njege kože sa zaštitom od sunca.

Hrana poput rajčice koja je bogata karotenoidima i vitaminom A također može koristiti zdravlju očiju.

Jesti rajčice povezan je sa smanjenim rizikom od dobne degeneracije makule ili gubitka vida koji dolazi s godinama (29, Trusted Source, 30).

Čini se da još jednom njihov zaštitni učinak proizlazi iz njihovih antioksidativnih svojstava, koja smanjuju oksidativni stres u makuli, ključnom dijelu oka.

Uz to, tijelo pretvara beta karoten u retinol, bitan spoj za vid (3 Pouzdani izvor, 29 Pouzdani izvor).

Sažetak

Antioksidanti koji se nalaze u rajčici mogu zaštititi vašu kožu od opeklina i smanjiti rizik od gubitka vida zbog dobi.

5. Poboljšava zdravlje kostiju

Osteoporoza je kronična bolest koju karakterizira povećana krhkost kostiju i prijelomi. Smatra se jednom od najvažnijih komplikacija postmenopauze (31 Pouzdani izvor).

Studije pokazuju da likopen igra bitnu ulogu u regulaciji metabolizma kostiju povećavajući mineralnu gustoću kostiju, što smanjuje rizik od prijeloma (32 Pouzdani izvor).

Ostali aspekti metabolizma kostiju uključuju ravnotežu između stanica koje se nazivaju osteoblasti i osteoklasti. Osteoblasti su zaduženi za izgradnju kostiju, dok su osteoklasti odgovorni za razgradnju i resorpciju kostiju.

Studije na životinjama pokazuju da likopen također utječe na metabolizam kostiju stimulirajući aktivnost osteoblasta za izgradnju kostiju, istovremeno smanjujući aktivnost razgradnje osteoklasta (33, 34, 35).

About samir

Check Also

Kako sam u 3 jednostavna koraka napustio spiralu društvenih mreža

Uvijek sam imao malu ovisnost o društvenim mrežama. Pretpostavljam da nisam sama. Zahvaljujući tom kobnom ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *