Home / Ispovjesti / Što radite kada vaša beba neće spavati u kolijevci?

Što radite kada vaša beba neće spavati u kolijevci?

Ako postoji nešto u čemu su bebe dobre (osim što su ludo slatke i kakaju se više nego što ste mislili da je moguće za tako malu osobu), to je spavanje.

Mogu vam zaspati u naručju, tijekom hranjenja, u šetnji, u autu … gotovo bilo gdje gdje se čini. Pa zašto je ponekad tako teško natjerati ih da spavaju na jednom mjestu za koje želite da spavaju – u krevetiću?

Bilo da imate posla s novorođenčetom koje želi zadržati samo tijekom drijemanja ili starijom bebom ili djecom koja su zaključila da je krevet njihovih roditelja (ili autosjedalica ili kolica) savršeno mjesto za spavanje, imamo informacije i savjeti koji će vam pomoći da se nosite s bebom koja jednostavno neće spavati u svom krevetiću.
Zašto vaše dijete neće spavati u krevetiću?

Ako je vaše dijete novorođenče, u prvim tjednima svog novog života razmislite gdje je bilo zadnjih 9 mjeseci ili tako nekako. Iznutra su bili okruženi bijelom bukom, smirujućim pokretima i toplinom. Uvijek su imali zadovoljavajuće pun trbuh i osjećali su se ugodno i sigurno.

Iznenada oduzeti te stvari i očekivati ​​da će mirno utonuti u san u čvrstom, praznom krevetiću i sami od sebe čini se puno za tražiti.

Ako govorimo o starijim bebama ili djeci, oni imaju preferencije, a te preferencije često uključuju udobnost i sigurnost njihovog njegovatelja koji su stalno prisutni i dostupni. Budući da mališani nisu poznati po svojoj logici ili strpljenju, pokušaj uspavljivanja u krevetiću može ih frustrirati.

Pa što možete učiniti?
Spavanje vaše bebe u svom krevetiću

Prvi korak je učiniti sve kako biste uspostavili optimalno okruženje za spavanje vaše bebe. Sigurnost je na prvom mjestu, pa imajte na umu da ih trebate staviti u krevet na leđa, na čvrstu podlogu, bez slobodnih predmeta.

Ako imate prostora, Američka akademija za pedijatriju preporučuje postavljanje krevetića u svojoj sobi najmanje tijekom prvih 6 mjeseci, po mogućnosti tijekom prve godine.

Uz siguran prostor za spavanje, uzmite u obzir i sljedeće elemente:

Temperatura. Održavanje sobe hladne je ključno. Pregrijavanje je čimbenik rizika za SIDS. Moglo bi biti korisno koristiti ventilator za cirkulaciju zraka.
Haljina. Kako bi vašem mališanu bilo ugodno u hladnoj sobi, razmislite o tome da ga odjenete u spavanje. Pazite da prianjanje spavača bude čvrsto, da nema labavih niti koje bi mogle zaplesti male prste i da težina tkanine odgovara temperaturi u sobi.
Povijte ili vreću. Za dodatnu toplinu ili sigurnost mogu se dodati povoj ili vreća za spavanje. Sjetite se samo da biste trebali prestati s povijanjem kada se vaše dijete može prevrnuti.
Buka. Život u maternici nikada nije bio posebno tih. Umjesto toga, stalno se čula bijela buka i prigušeni zvukovi. To možete ponoviti pomoću stroja za bijelu buku ili aplikacije.
Rasvjeta. Neka stvari budu tamne i umirujuće. Razmislite o tome da zavjese za zamračivanje pomognete u dnevnom snu. Upotrijebite noćne svjetiljke ili žarulje slabe snage da biste vidjeli kada provjeravate bebu ili mijenjate pelene.
Miris. Vaš je miris vašem mališanu poznat i utješan. Prije upotrebe možete pokušati spavati s njihovim pokrivačem, spavačem ili umotajem kako biste mu dali vaš miris.
Glad. Nitko ne spava dobro kad je gladan, a novorođenčad je često gladna. Obavezno hranite svaka 2 do 3 sata, 8 do 12 puta dnevno.
Rutina prije spavanja. Rutina je korisna jer dopuštate vašem djetetu da razumije što se događa. Pokušajte stvoriti rutinu koju možete slijediti bilo kad se pripremate za spavanje – ne samo za vrijeme spavanja.

Vaša rutina ne mora biti opsežna ili otmjena. Možete pročitati kratku knjigu, hraniti ih i davati im maženja, a zatim ih staviti u svoj krevetić, pospani, ali budni.

Ako se trgnu ili uznemire kad ih stave u krevetić, položite ruku na njihov trbuh i tiho ih stišajte ili kratko zapjevajte. Ponekad ćete možda morati ponoviti maženja i spustiti ih nekoliko puta. To ne znači da radite bilo što loše. Oboje učite nove stvari, a nove stvari zahtijevaju strpljenje i vježbu.

Svaki put kad se vaša beba probudi tijekom noći, ponudite joj hranu i maženja po potrebi, ali vratite ih u krevetić čim se završe izmjene hrane i odjeće ili pelena. Smanjite razgovor, jaka svjetla ili druge smetnje.
Spavanje starije bebe ili djeteta u njihovom krevetiću

Ponekad se čini da vaše novorođenče koje je spavalo u svom krevetiću odjednom više ne voli taj komad namještaja. Razmotrite ove savjete kako biste im olakšali spavanje samostalno u vlastitom prostoru:
Zadržite sve stvari koje rade

Ako vaša beba danju izvrsno spava, ali noću ne voli krevetić, pokušajte utvrditi što je drugačije (osim koliko ste umorni i koliko ste šalica kave popili) i prilagodite prema potrebi.
Promjene unosite postupno

Pokušajte postići da vaš mališan drijema prvi dan u krevetiću. Kad to uspije, dodajte još jedan.
Neka jaslice budu privlačne

Odaberite posteljinu koja privlači vašu bebu ili joj dopustite da pomogne
Još savjeta za isprobavanje

Razmislite što vole – možda pokret ili zvuk? Ako neprestano spavaju usred bučne sobe ili dok se vozite u automobilu, potražite načine da te stvari uklopite u svoje vrijeme u krevetiću. Vibracijski jastučići za madrace ili strojevi za bijelu buku mogu se koristiti za ponavljanje stvari koje smatraju umirujućim.
Vaša je rutina vaša – u redu je ako to nije ono što drugi rade. Ako se vaša beba dobro smiri u kolicima, možete uključiti kratku vožnju kolicima u rutinu prije spavanja, čak i ako samo kružite dnevnom sobom. Kad se smire i razvesele, prijeđite na krevetić.
Ako vaš mališan iznenada vrišti svaki put kad ga polože na leđa, razmislite pokazuju li druge znakove koji mogu ukazivati ​​na refluks ili infekciju uha.
Ako su dobro spavali u krevetiću, ali se opet muče, razmislite bi li ovo mogla biti regresija sna.
Nemojte koristiti krevetić kao kaznu ili za time out.
Provjerite jesu li krevetići sigurni za njihovu dob i stadij. Pripazite na njihov rast i razvoj i obavezno spustite madrac i držite predmete izvan dohvata dok rastu i mijenjaju se. Nemojte dodavati predmete poput jastuka ili pokrivača dok nisu razvojno spremni.

Oduzeti

Kao i sve roditeljstvo, i vaše je spavanje u krevetiću neprekidno iskustvo učenja za vas oboje. Uključivanje onoga što djeluje, razvijanje vlastitih rutina i održavanje dosljednosti mogu vam pomoći u poticanju dobrih navika spavanja.

About samir

Check Also

Kako poboljšati raspoloženje uz YouTube Karaoke

Za svoj 21. rođendan priredio sam veliku karaoke zabavu s prijateljima. Napravili smo oko milijun ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *