Home / Informacije / Prednosti terapije bojama koje pojačavaju raspoloženje

Prednosti terapije bojama koje pojačavaju raspoloženje

Prošlo je otprilike mjesec dana karantene, a ja sam sjedila u svojoj dnevnoj sobi osjećajući se snuždeno. Ništa posebno nije bilo u redu. Jednostavno sam se osjećala “isključeno”.

Osvrnuo sam se po sobi. Kad sam se uselila, obojio sam je u neutralno plavo-sivu boju. Tada sam tu boju osjećao umirujuće, ali sada su se zidovi osjećali mračno.

Zapravo, sve u sobi osjećalo se tužno. Sav moj namještaj i dekor bile su nijanse plave i sive boje. Ni zbog jarkog fluorescentnog stropnog svjetla ništa se nije osjećalo bolje.

Da se pokušam okoristiti, otišao sam u šetnju. Zbog sunčeve svjetlosti i drveća osjećao sam se malo bolje.

Ponovno sam razmišljala o iskustvu tek mjesec dana kasnije, kada sam dobila novo narudžbu rumenila i zlatne lampe. Kad sam ga uključio, soba se istog trenutka osjećala toplije i veselije.

Tada mi je sinulo da sam se jednostavno zbog toplijih boja, bilo onog sunčanog dana u mojem dvorištu ili sobe obojene svijetlim nijansama, osjećao malo bolje.

Ostavilo me da se pitam kako boja i svjetlost mogu utjecati na raspoloženje i zdravlje. Tako sam prvi put čuo za terapiju bojama.
Što je terapija bojama?

Poznata i kao kromoterapija, terapija bojama temelji se na ideji da boja i obojena svjetla mogu pomoći u liječenju tjelesnog ili mentalnog zdravlja. Prema ovoj ideji, oni uzrokuju suptilne promjene u našem raspoloženju i biologiji.

Terapija bojama ima dugu povijest. Zapisi pokazuju da su se terapija bojama i svjetlima nekada prakticirala u drevnom Egiptu, Grčkoj, Kini i Indiji.

“Naš odnos s bojom evoluirao je zajedno s našim kulturama, religijama i životima”, kaže stručnjak za terapiju bojama Walaa Al Muhaiteeb.

„Boja kao manifestacija svjetlosti mnogima je pridržavala božanski status. Egipatski iscjelitelji nosili su prsluke od plave boje kako bi obilježili svoju svetost. U Grčkoj je Athena nosila zlatnu halju koja je označavala njezinu mudrost i svetost ”, kaže Al Muhaiteeb.

Danas se terapija bojama uglavnom smatra komplementarnom ili alternativnom medicinom.

Na primjer, lječilišta kao što je Sunlighten nude saune za kromoterapiju i tvrde da svojim klijentima pružaju pogodnosti.

Gosti saune mogu odabrati plavo svjetlo ako se žele opustiti ili osjećati smireno. Oni mogu odabrati ružičasto svjetlo ako žele detoksikaciju.

Al Muhaiteeb kaže da terapijom boja pomaže svojim klijentima da oslobode tjeskobu, ublaže depresiju i bolje se povežu sa sobom kroz radionice u boji, vježbe disanja u boji, meditacije i individualne seanse.
Znanost iza terapije bojama

Istina je da su istraživanja o terapiji bojama podržana znanošću još uvijek prilično ograničena.

To je vrlo novo područje istraživanja, barem u medicinskom svijetu. Mnogi su mi istraživači rekli da su se suočili s otporom kada su pokušali dobiti financiranje za studije koje uključuju terapije bojama.

“Naišli smo na velik otpor kad sam predložio svjetlost kao terapijski pristup”, kaže Mohab Ibrahim, dr. Med., Izvanredni profesor anesteziologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Arizona, Tucson.

“Ljudi bi rekli, zašto ne raditi na drogama? Bit će lakše biti objavljeni. I do određene mjere, to je istina – kaže.

Ipak, Ibrahim je predan svom poslu.

“Boje imaju određene biološke i psihološke učinke na ljude i mislim da je krajnje vrijeme da ih počnemo iskorištavati”, kaže.

Trenutno medicinska znanost ne može potvrditi hoće li svjetla u boji ili u boji liječiti vaše tjelesne bolesti ili pomoći u poboljšanju vašeg mentalnog zdravlja.

Međutim, postoje neki dokazi koji podupiru ideju da obojena svjetla mogu imati učinke na naše tijelo, razinu boli i raspoloženje.

Na primjer, svjetlosna terapija koristi se za liječenje sezonskog afektivnog poremećaja, vrste depresije koja se obično javlja tijekom jeseni i zime.

Fototerapija plavim svjetlom obično se koristi u bolnicama za liječenje žutice novorođenčadi, stanja koje pogađa bebe. Stanje uzrokuje visoku razinu bilirubina u krvi, zbog čega koža i oči postaju žute.

Tijekom liječenja, bebe se stavljaju pod plave halogene ili fluorescentne lampe dok spavaju kako bi njihova koža i krv mogle apsorbirati svjetlosne valove. Ovi svjetlosni valovi pomažu im da eliminiraju bilirubin iz svojih sustava.

Osim toga, researchTrusted Source sugerira da se tijekom dana plavo svjetlo može poboljšati:

budnost
pažnja
vrijeme reakcije
opće raspoloženje

Noću nam pak plava svjetlost može naštetiti narušavajući biološke satove ili cirkadijske ritmove. To je zato što suzbija melatonin, hormon koji pomaže našem tijelu da spava.

Postoje i neki dokazi da bi noću gledanje plavog svjetla moglo povećati rizik od raka, dijabetesa, bolesti srca i pretilosti, iako to nije potvrđeno.
Istraživanje zelenog svjetla i boli

Ibrahim istražuje učinke zelenog svjetla na migrenu i bol kod fibromialgije.

Započeo je ovo istraživanje kada je njegov brat, koji pati od čestih glavobolja, izvijestio da se osjeća bolje nakon što je vrijeme provodio u svom vrtu s drvećem i drugim zelenilom.

Iako Ibrahimovo istraživanje još nije objavljeno, tvrdi da su njegovi rezultati vrlo ohrabrujući. Sudionici su repo

About samir

Check Also

9 najboljih namirnica i pića prije spavanja

Dobro spavanje nevjerojatno je važno za vaše cjelokupno zdravlje. Može smanjiti rizik od razvoja određenih ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *