Home / Informacije / Operacija atrijske fibrilacije: vrste, rizici i još mnogo toga

Operacija atrijske fibrilacije: vrste, rizici i još mnogo toga

Što je atrijalna fibrilacija?

Atrijalna fibrilacija (A-fib) je stanje koje uključuje abnormalni rad srca ili aritmiju. U normalnom sinusnom ritmu, gornja i donja komora vašeg srca sinhrono kucaju kako bi pumpali krv. U A-fibu električni signali koji koordiniraju dvije komore vašeg srca ne rade zajedno kako bi trebali. To uzrokuje da vam se srce nepravilno skuplja. Kao rezultat, vaše srce kuca prebrzo, dva polako ili nepravilno.

A-fib se može dogoditi jednom prilikom. U ovom slučaju, liječenje vam vjerojatno neće trebati. Ali ako razvijete kronični A-fib, trebat će vam liječenje. Ako se ne liječi, to može dovesti do opasnih problema. Prema klinici Cleveland, to može povećati rizik od moždanog udara pet do sedam puta. Kad imate A-fib, krv se može skupiti u vašim pretkomorima, a ne redovito ispumpavati. To može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka, što može dovesti do moždanog udara. Vaše se srčano tkivo također može oštetiti, što na kraju može dovesti do zatajenja srca.

Simptomi A-fib uključuju:

bol u prsima
lupanje srca
umor
slabost
vrtoglavica
zbunjenost
otežano disanje

U nekim slučajevima ne proizvodi nikakve primjetne simptome.

Ako razvijete kronični A-fib, postoji mnogo načina na koji ga možete liječiti, počevši od promjena načina života. Liječnik će vam vjerojatno savjetovati da prestanete pušiti i slijedite prehranu zdravu za srce. Oni također mogu propisati lijekove koji pomažu vašem srcu da djeluje učinkovitije. U težim slučajevima mogu preporučiti operaciju.

Saznajte o različitim vrstama operacija koje se koriste za liječenje A-fib.
Operacije ablacije

Za A-fib postoje mnoge vrste operacija ablacije. Ako liječnik preporuči ablaciju, određena vrsta ovisit će o području vašeg srca na kojem počinje prekid električnog napajanja. Ovisit će i o tome javlja li se vaš A-fib često ili ne.

Postupci ablacije su minimalno invazivne operacije. Obično se izvode u bolnicama tijekom otprilike dva sata. Tijekom postupka vaš će kirurg vjerojatno umetnuti kateter kroz venu u preponama ili vratu. Provući će kateter kroz venu do gornje i donje komore vašeg srca. Kateter će na vrhu imati elektrodu koja će vjerojatno emitirati radio valove kako bi stvorila toplinu. Vaš će kirurg iskoristiti ovu toplinu za uništavanje i ožiljak područja vašeg srčanog tkiva. Pogrešno puštani električni signali neće moći proći tkivo ožiljka.

Radiofrekventna ablacija najčešća je vrsta ablacije koja se koristi. Prema Američkom udruženju za srce (AHA), u preko 90 posto slučajeva može izliječiti nepravilan rad srca. Ali mogu se koristiti i druge vrste energije, a ne radio valovi. Ostale vrste ablacije uključuju sonar, mikrovalnu pećnicu i krioablaciju. Ako se podvrgnete krioablaciji, vaš će kirurg zamrznuti područje vašeg srčanog tkiva kako bi ga uništio i ožiljio.
Ablacija atrioventrikularnog čvora

U nekim će vam slučajevima možda trebati opsežnija vrsta ablacije, poznata kao ablacija atrioventrikularnih čvorova (AVN). Ovaj je postupak sličan gore opisanim operacijama ablacije katetera, ali uništava veće područje vašeg srca, poznato kao vaš atrioventrikularni čvor. Ako se podvrgnete AVN-u, morat ćete imati ugrađen trajni elektrostimulator srca kako biste uspostavili i održali normalan srčani ritam nakon operacije.
Rizici ablacije

Iako bilo koji medicinski postupak nosi rizike, komplikacije od operacija ablacije rijetke su.

Nuspojave uključuju:

blaga bol
krvarenje
modrice
venske probleme

Ozbiljnije komplikacije uključuju moždani udar ili abnormalno skupljanje tekućine oko srca, ali te su komplikacije rijetke. Vaš će vas zdravstveni tim pažljivo nadzirati nakon postupka kako bi se utvrdilo ima li problema.
Postupak labirinta

A-fib je čest u bolesnika koji imaju druga srčana oboljenja. Ako imate stanje koje zahtijeva operaciju na otvorenom srcu, poput koronarne premosnice, vaš kirurg može istodobno liječiti A-fib pomoću postupka labirinta.

Tijekom postupka labirinta vaš će kirurg napraviti niz ureza u vašem srcu i sašiti ih zajedno. Baš kao ablacija kateterom, ovo će stvoriti ožiljak kroz koji električni signali vašeg srca ne mogu prijeći. To će preusmjeriti signale kako bi normalno funkcionirali.

Ova se operacija naziva postupak labirinta, jer stvara obrazac nalik labirintu za praćenje električnih signala vašeg srca.
Rizici postupka labirinta

Postupak labirinta uključuje veće rizike od ablacije jer uključuje operaciju na otvorenom srcu. Rizici uključuju:

moždani udar
zatajenja bubrega
zatajenje drugih organa
smrt

Nakon podvrgavanja labirintu možda će vam trebati i pejsmejker.

Iako predstavlja rizik od ozbiljnih komplikacija, postupak labirinta također ima visoku stopu uspjeha. Da biste smanjili rizik od komplikacija, odaberite iskusnog kirurga koji će izvršiti vaš zahvat.

About samir

Check Also

9 najboljih namirnica i pića prije spavanja

Dobro spavanje nevjerojatno je važno za vaše cjelokupno zdravlje. Može smanjiti rizik od razvoja određenih ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *