Home / Informacije / Moja beba ne spava tijekom noći i potpuno je normalna

Moja beba ne spava tijekom noći i potpuno je normalna

“Imate li još pitanja za mene?” pitao je pedijatar mog sina.

“Hm, ne. Mislim da nije. ”

“U redu, ako je sve u redu, vidimo se za 3 mjeseca.”

“Super”, rekla sam, privezujući svog vrištećeg, svježe cijepljenog sina u njegova kolica. „O zapravo, postoji jedna stvar. Bi li Hunter trebao prespavati noć? ”

“On nije?” pitala je.

“Ne”, zahihotala sam se. “Ne on. Nikad njega ”

Vidite, moj sin – moj 13-mjesečni sin – nije (i nikada nije bio) dobar spavač. Mislim, dobro drijema i često odmara. Drijema u svom Bumbo sjedalu i autosjedalici. Redovito zaspi na meni, u svojim kolicima i za stolom, ali navečer je nemiran.

Spustio sam ga u 19:30. Budi se u 22:30. i borba je vratiti ga na spavanje. Dobar dan ostaje spavati do 5 sati ujutro.

Većinu dana ustaje do 4 sata ujutro

I dok sam ga pokušavao uspavati i (što je još važnije) prespavati cijelu noć – prilagodio sam mu prehranu, vrijeme za spavanje i duljinu drijemanja – ništa ne djeluje.

Ne više spavanja. Ni manje spavanja. Ne umazanije, mirisi, ulja ili zastrašujuće “vapaj”. I to zato što je normalno da bebe ne mogu biti neprospavane i nemirne.
Bebe nisu dizajnirane za spavanje “preko noći”

Sad znam o čemu razmišljate: Kažete: „Ona racionalizira. Ona se opravdava. ” Čujem kako kažete: “Ona griješi.” I to zato što sam sve to čuo.

Dobronamjerni prijatelji pričali su mi priče o svojim blaženo uspavanim komadima. Od dojenčadi koja su noć počela spavati do 16. tjedna ili, u nekim slučajevima, do 12. dana.

Mame na društvenim mrežama preplavile su me savjetima i prijedlozima za trening spavanja. Stranci su mi rekli što radim dobro … i pogrešno.

I premda se nitko ne slaže oko rješenja, svi se slažu da je moj sin anomalija.

Nešto, kažu, nije u redu.

Ali istina je da se bebe ipak probude.

Studija Trusted Source iz 2019. otkrila je da dok su bebe prelazile šestomjesečnu granicu nije se budilo manje puta svake noći – bilo je to da nisu budile roditelje tako često.

Čvrsto je utvrđeno da ciklusi spavanja postoje, a odrasli svake noći proživljavaju kratka razdoblja budnosti, pa zašto onda očekujemo drugačije od naših najmanjih?

Nadalje, studija iz 2018. pokazala je da 57 posto 6-mjesečnika nije 8 sati “prespavalo noć”. Ni starije bebe nisu imale pune noći zatvorenih očiju. Istraživači su otkrili da se 43 posto 12-mjesečnika probudilo usred noći.

Dakle, za svakog roditelja koji tvrdi da je njihovo dijete prespavalo noć sa samo nekoliko tjedana, ima dosta onih koji se i dalje bude s bebama sa 6 mjeseci, 12 mjeseci i više.

Novorođenčad se treba buditi zbog čestog hranjenja. Dojenčad još uvijek uče doživljavati svijet i nisu potpuno opremljena za samo-smirivanje. Čak su i mališani koji se probude rano ili usred noći u razvoju normalni.

Bebe također ne nose satove ili čitaju kalendare, pa iako mnoge knjige i članci sugeriraju da će vaše dojenče prespavati noć do određenog datuma, nema jamstva.

Svaka je beba drugačija. Ono što djeluje za jednu bebu, neće uspjeti za svaku bebu.
Postoje li stvari koje možete učiniti za promicanje dobrog sna?

Apsolutno.

Možete i trebate stvoriti rutinu. Kupka. Čista pelena. Pidžama. Hraniti. Krevet.

Možete i trebate se pokušati držati rasporeda. Neki stručnjaci predlažu da dijete stavite u krevet u određeno vrijeme, poput 18 ili 18:30, ali sat nije toliko važan koliko navika. Dosljednost je ključna.

A vi možete (i trebali biste) stvoriti prostor koji potiče spavanje. Smjestite svoju bebu u mračnu, hladnu i tihu sobu.

Također možete isprobati razne alate, na primjer, neke bebe vole previjati tijekom tih prvih mjeseci. Ostali se roditelji kunu u zvučne strojeve.

Ali moj sin nije mario ni za jednu od ovih stvari. Ne bi koristio dudu. Mrzio je bijelu buku. Pa čak i najkvalitetnija povivanja koja smo isprobali dok je bio novorođenče nisu ga umirila da spava, i to je u redu.

Normalno je. U redu je. Vaša je beba dobro.

Dakle, iako ste možda umorni – znam da jesam – molim vas, budite dobri prema sebi. Budite strpljivi sa sobom i shvatite da neispavano dijete ne čini vas nesposobnom osobom – ili lošim roditeljem. Stvarno.

Sjajno radite svoj posao, a bebi ide sasvim dobro. Neka djeca samo marširaju u ritmu drugog bubnja. Osim toga, jednoga će dana vaše dijete biti tinejdžer i uvjeravam vas da će (do tada) vaše dijete voljeti spavati.

About samir

Check Also

Prednosti terapije bojama koje pojačavaju raspoloženje

Prošlo je otprilike mjesec dana karantene, a ja sam sjedila u svojoj dnevnoj sobi osjećajući ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *