Home / Zabava / Kako sam u 3 jednostavna koraka napustio spiralu društvenih mreža

Kako sam u 3 jednostavna koraka napustio spiralu društvenih mreža

Uvijek sam imao malu ovisnost o društvenim mrežama. Pretpostavljam da nisam sama.

Zahvaljujući tom kobnom danu u Zuckerbergovoj sobi na studentskom domu na Harvardu, živim sa stvarnim slučajem digitalnog FOMO-a (strah od propuštanja).

Tijekom godina moje su se ruke jako navikle na rutinu otključavanja i pomicanja.

Kako se svijet intenzivirao 2020., tako se pojačala i moja loša navika.

Presing vijesti su se pojavljivali na svakom koraku, a ažuriranja statusa slijedila su to. Dok se COVID-19 probijao širom svijeta, uhvatio sam se kako gotovo opsesivno pomičem propast i mrak koji su preplavili moje feedove.

Ne smijem biti jedini, s obzirom na to da je Internet smislio ime za ovo ponašanje: doomscrolling.

Povrh toga što sam se već osjećao opterećenom pandemijom, potrošnja društvenih mreža koju sam radila ostavljala me u stalnom lošem prostoru.

Bila sam umorna i iscrpljena. Bio sam zabrinut zbog utjecaja koji je imao na moje mentalno stanje kao nekoga s generaliziranom anksioznošću – pogotovo zato što sam zbog pandemije već doživljavao veće stope straha i stresa.

Ni boravak u karanteni nije pomogao. Imao sam previše vremena na rukama da bih sjedio i listao.

Umjesto da ujutro požurim u ured ili poslije provjerim noćni život, našao sam se kako sjedim i gubim vrijeme na društvenim mrežama.

Osim toga, bio sam izoliran. To je značilo da nisam uspio probaviti sve što sam uzimao iz srca u srce s voljenima.

Pošteno je reći da je pomicanje aplikacija od jutra do mraka imalo strahovito negativan učinak na moje mentalno zdravlje.

Odlučio sam učiniti nekoliko stvari u vezi s tim.
1. Učinite društvene mreže manje dostupnima

Iz telefona sam izbrisao Twitter i Facebook. Moj dosadni mali pametni uređaj uvijek je u blizini, obično udaljen manje od 3 metra. Imajući aplikacije na društvenim mrežama na telefonu, bilo je previše jednostavno za otključavanje i pomicanje kad god sam poželio.

Svaki put kad bih uzeo telefon u ruke, bilo da je to provjera vremena, odgovor na e-mail ili promjenu pjesme koju sam slušao, obično bih na kraju popustio iskušenju i provjerio aplikaciju ili dvije.

Uklanjanje kutija s pozivima s mog ručnog uređaja znači da je teže pristupiti platformama. Zauzvrat, provjeravanje društvenih medija postaje svjesniji izbor.
2. Zakažite upotrebu

Nakon brisanja aplikacija s telefona, stvorio sam nepisano pravilo da si svaki dan dopustim sat vremena da ih provjerim sa svog računala.

Vjerujem da web stranice društvenih mreža imaju svoju vrijednost. Oni su mjesto koje odlazim čuti od prijatelja s kojima inače ne bih održavao kontakt. Tu učim o novim mogućnostima za posao i povezujem se s ljudima, prijateljima i strancima.

Osim toga, memovi su dobri za smijeh (ponekad).

Ne želim potpuno protjerati platforme iz svog života. Samo želim masovno ograničiti svoju upotrebu.

Svaki dan, obično oko kasnog popodneva, dajem si jedan sat vremena da ga nadoknadim na Twitteru i Facebooku. Pregledavam što se događa i o čemu ljudi pričaju. Tada zatvorim preglednik i ostavim ga tako ostatak večeri.

Držeći se odgovornim za ovo vremensko ograničenje, također ulazim u neke prakse samodiscipline.
3. Budite selektivni

Budući da nisam mogao tako lako kliknuti na aplikacije, otkrio sam kako konzumiram hranjiviji sadržaj, poput knjiga, podcastova i dobro napisanih članaka.

Umjesto da na Twitteru učim o senzacionalističkim ažuriranjima COVID-19 iz nepoznatih izvora, počeo sam provjeravati pouzdane web stranice s vijestima i slušati važne konferencije za tisak.

Bez aplikacija imam više vremena posvetiti se sadržajnom sadržaju. Završavam više knjiga nego ikad prije i probijam se kroz svoj red za podcast.

Sadržaj konzumiram supstancom, a moje mentalno blagostanje zahvaljuje mi na tome.
Znanost koja stoji iza svitka

Jasne su veze između društvenih mreža i anksioznosti, depresije, samoće, pa čak i FOMO-a. Jednostavno korištenje telefona manje dovodi do smanjenja svega navedenog.

Zanimljivo je da se čini da su okidači za upotrebu telefona prilično univerzalni. To znači da bez obzira na dob, telefon vjerojatno koristite kao mehanizam za suočavanje s dosadom, nespretnošću, nestrpljenjem i strahom.

Tisuće nesvjesnih mišljenja koje oblikujemo i odluke koje donosimo tijekom pomicanja mogu značajno promijeniti koliko realno vidimo sebe i svijet. Oni čak mogu utjecati na odluke koje donosimo o svom zdravlju.

Pandemija je već dovoljno teška s porastom depresije. Dajmo odmor našem mentalnom zdravlju.

Odlučivanje za druge vrste ekrana, poput video igara, jedan je od načina da se izbjegnu negativni učinci socijalnih usporedbi i osjećaja neadekvatnosti.

Za mene je trgovanje svitkom za smislen sadržaj promijenilo igru.
Ono što sam naučio

Društveni mediji imaju svojih zasluga – ali mogu doista izazvati ovisnost. Kad se koristi za pretjerano, može imati negativne učinke na vašu mentalnu dobrobit.

Bez menadžmenta, društveni mediji prežvakivali su moje vrijeme i crpili energiju. Ograničavanje vremena na aplikacije učinilo mi se lakšim, smirenijim i daje mi više vremena za trošenje na aktivnosti koje njeguju i njeguju

About samir

Check Also

7 načina kako usporiti i biti bolji čovjek

Bila sam u svom autu na putu do stanice. Odatle bih vlakom ušao sat vremena ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *