Home / Zabava / Da, roditelji, vaš nedostatak sna utječe na vaše mentalno zdravlje

Da, roditelji, vaš nedostatak sna utječe na vaše mentalno zdravlje

U tjednima koji su prethodili rođenju mog sina, kada bih se noću budio više puta noću, prolazio bih pored stanice za mijenjanje pelena koju smo postavili ispred naše spavaće sobe na putu do kupaonice.

U tim mračnim, tihim trenucima, sjećam se da sam razmišljao o tome kako ćemo uskoro biti budni veći dio noći, svaku večer – i ispuniti se osjećajem straha.

Unatoč činjenici da je Eli od početka bila (prema standardima novorođenčadi) dobra spavalica, suprug i ja nikada nismo rano spavali više od nekoliko sati. Fizički je bilo iscrpljujuće, ali emocionalni pad bio je gori.

Neprestano sam bila uznemirena i imala sam problema sa vezivanjem svog dječaka. Bila sam izbezumljena jer sam osjećala kao da mi je život oduzet i da ga nikada, nikada, neću dobiti natrag.

Plakao sam svaki dan, ali rijetko bih mogao objasniti zašto.

U to vrijeme nitko nije pretpostavljao da je stanje mog mentalnog zdravlja moglo biti uzrokovano nedostatkom sna. Ni to mi nije palo na pamet. Napokon, intenzivno uskraćivanje sna nešto je čime se bavi svaki novi roditelj.

Ima puno mutnih očiju mama i tata koji su još uvijek savršeno sretni, zar ne?

Ali evo što nisam znao: san i raspoloženje vrlo su usko povezani, a sve veći dokazi sugeriraju da što manje Zzza dobijete, to je veća vjerojatnost da ćete imati poremećaj raspoloženja.

Zapravo, osobe s nesanicom imaju znatno veću vjerojatnost da će imati depresiju u usporedbi s onima koji dovoljno spavaju.

Uzimajući u obzir da samo 10 posto novih roditelja prijavljuje prijavljivanje preporučenih 7 ili više sati bezveznih očiju, čini se da je većina nas djece koja imaju bebu u riziku da imaju veliki problem. I vrijeme je da počnemo razgovarati o tome.
Roditeljstvo mijenja način spavanja

Svi znaju da s bebom skupite mnogo manje sati na odjelu za odgodu.

Od druge kad ljudi saznaju da vam dolazi mali, mnogi osjećaju potrebu reći stvari poput: “Odmarajte se dok možete!” ili “Nećete spavati nakon što dijete dođe!”

Da. Sjajno. Super korisno.

Bebe su iz očitih razloga krađe sna. U vrlo ranim danima nemaju osjećaj za dan u odnosu na noć. Trebaju jesti svakih nekoliko sati, neprekidno.

Ne vole da ih uspavaju sami, a radije bi se stisnuli ili odbili, ljuljali ili šetali oko bloka u svojim kolicima stotinu puta.

Ali ne drži vas samo beba. Čak i ako ste iscrpljeni, intenzivan pritisak da se prišunjate kad god je to moguće može zapravo otežati drijemanje.

“Na kraju ćete možda promišljati hoćete li uspjeti zaspati. Mogli biste pomisliti: ‘Ovo je moje vrijeme, ovo su 3 sata, moram sada spavati.’ To nikome ne ide “, objašnjava dr. Catherine Monk, profesorica medicinske psihologije na odjelima za psihijatriju i Opstetorija i ginekologija na Sveučilištu Columbia.

Pa čak i ako se vaš um ne okrepi zbog pokušaja da zaspite, kad zapravo imate ono mirno vrijeme kad ne naginjete svom majušnom čovjeku, sve stvari o kojima prije niste imali priliku razmišljati, naglo počinju preplavljuju vam mozak – od velikih pitanja poput onoga kakav će biti život nakon završetka roditeljskog dopusta, do onih svakodnevnih poput onoga što ćete sutra večerati.

Stanje spavanja može se pogoršati čak i ako ste nedavno rodili.

Nagli pad hormona poput estrogena i progesterona koji dolazi odmah nakon rođenja djeteta može utjecati na dijelove vašeg mozga odgovorne za pomoć u drijemanju, što dovodi do velikih poremećaja spavanja.

Rezultat nije samo manje sati ukupnog spavanja. To je san niže kvalitete koji se ne sinkronizira s prirodnim cirkadijanskim ritmom vašeg tijela.

Drijemanje u jednosatnim isječcima uskraćuje vam REM spavanje, koje igra važnu ulogu u emocionalnom zdravlju, učenju i pamćenju.

Propuštanje znači da je san u koji se uspijete ušuljati manje obnovljiv. To vam može ostaviti pucane živce i poslati vaše raspoloženje ravno u pakao.
Kad loše spavate, osjećate se loše, a onda spavate i gore

Noć ili dvije prljavog sna znači da biste mogli biti neugodnog raspoloženja. No, stvari mogu postati ozbiljne kad situacija spavanja tjednima ili mjesecima odlazi na jug – što se upravo događa kada brinete o novorođenčetu.

Zbog nedostatka sna vaši hormoni stresa rastu u nebesa i narušavaju vašu sposobnost jasnog razmišljanja i reguliranja osjećaja.

Za neke ljude to može značiti da imaju malo manje energije ili entuzijazma ili da se malo lakše naljute. Ali za mnoge druge to može biti prekretnica prema velikoj depresiji ili anksioznom poremećaju.

A budući da smo skloni lošijem spavanju kad su nam emocije na lošem mjestu, na kraju možete biti ubačeni u začarani krug lošeg sna, osjećati se loše jer ste neispavani, a zatim ne moći spavati jer se osjećate loše , a sljedeći dan osjećam se još gore.

Ovaj ciklus depresije spavanja moguć je svima koji se ne prijavljuju u dovoljnoj mjeri.

No, sve više i više dokaza pokazuju da Pouzdani izvor vjeruje da san

About samir

Check Also

Kako sam u 3 jednostavna koraka napustio spiralu društvenih mreža

Uvijek sam imao malu ovisnost o društvenim mrežama. Pretpostavljam da nisam sama. Zahvaljujući tom kobnom ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *